Passief inkomen opbouwen zonder geld

Is het mogelijk om zonder geld passief inkomen op te bouwen? Jazeker, dat is mogelijk! In dit artikel geef ik je graag een paar ideeën waarmee je zonder geld (of met slechts een klein beetje geld) direct kunt beginnen.

1. Start een blog

Een blog kun je in principe zonder geld opstarten. Begin gewoon op een WordPress.com- of een Blogger.com-domein. Registreer jouw naam en je kunt meteen beginnen met bloggen. Toch zou ik je eerder aanraden om je eigen domein bij een hostingprovider te registreren. Ja, dat kost je weliswaar een beetje geld (maar niet meer dan een paar euro per maand), maar het staat veel professioneler en je kunt veel meer met een eigen domeinnaam. Bovendien heeft het wel wat voeten in aarde als je op een later moment toch over wilt stoppen.

2. Schrijf een e-book

Zonder geld kun je ook een e-book schrijven en dat publiceren via een platform als bijvoorbeeld iBooks of Smashwords. Als je jouw e-book eenmaal hebt geschreven en hebt gepubliceerd, kun je meteen beginnen met het verdienen van geld aan de verkoop ervan.

3. Verkoop je kennis in een cursus

Je kunt er ook voor kiezen om jouw kennis om te zetten in een cursus. Zelf ben ik bezig met het opzetten van een online cursus copywriting. Het schiet nog niet zo op, omdat een goede cursus opzetten best veel werk is. Gelukkig zijn er ook platforms die het je – in ruil voor wat commissie – makkelijk maken om een cursus op te zetten. Een voorbeeld is Udemy, waar je jezelf als cursusdocent aan kunt melden en vervolgens je eigen videocursus via de webcam op kunt nemen. Je hoeft trouwens écht geen expert te zijn om een cursus te maken. Je hebt alleen meer kennis nodig dan degenen die je iets wilt leren.

4. Verkoop dingen die je niet meer nodig hebt

Heb je spullen liggen waar je eigenlijk niks meer mee doet? Zet ze te koop op Marktplaats en je zet ze direct om in geld. Heb je een website of een blog waar je niks meer mee doet? Ook digitale spullen kun je te koop aanbieden, bijvoorbeeld via een platform als Sitedeals. Maar bedenk je voor dat je dat doet wel of je er niet beter zélf passief inkoken mee kunt genereren, bijvoorbeeld door er advertenties of affiliatelinks op te plaatsen.

5. Verhuur dingen die je niet altijd nodig hebt

Ruimte over in huis? Een auto die te vaak ongebruikt voor de deur staat? Je kunt passief inkomen opbouwen met de spullen die je toch al in je bezit hebt. Via een platform als Airbnb verhuur je eenvoudig ongebruikte ruimte in huis en via een platform als SnappCar verhuur je eenvoudig je auto op de momenten dat je ‘m niet nodig hebt. Zo bouw je een passief inkomen op zonder eerst geld uit te geven.

Passief inkomen: het kost tijd óf geld

Er is geen snelle weg naar passief inkomen zonder geld, maar je kunt wel tal van voorbeelden vinden van mensen die zonder een investering te doen begonnen zijn met het opbouwen van passieve geldstromen. Belangrijk is om je te beseffen dat degenen die succesvol een passief inkomen zonder geld hebben opgebouwd bereid waren om er hard voor te werken. Zonder dat harde werk zouden ze nu geen passief inkomen hebben. Als je geen geld hebt, maar wel tijd kunt investeren, staat niets je in de weg om te beginnen met het bouwen aan de inkomstenstroom.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *