FAQ

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen die ik vaak krijg over passief inkomen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op. Of laat een reactie achter onder een van de artikelen op deze Passief Inkomen Gids.

Wat is passief inkomen?

Deze vraag beantwoord ik ook bij de Begrippenlijst op deze website. Hier nog even kort: passief inkomen is inkomen dat je verdient zonder dat je daar direct tijd of arbeid tegenover zet, in tegenstelling tot actief inkomen. Passief inkomen is meestal géén inkomen waarvoor je helemaal niets hoeft te doen.

Waarom is passief inkomen zo populair?

Passief inkomen is populair omdat het vrijheid geeft. In loondienst verkoop je je uren aan je baas. Je hebt zelf niet meer de beschikking over jouw tijd. Als freelancer kun je je tijd weliswaar zelf indelen, maar ben je eveneens gebonden aan de uren die je jouw klant offreert. Met passief inkomen zorg je voor een nieuwe inkomensstroom die je geld laat verdienen op het moment dat je er niet voor hoeft te werken.

Bestaat passief inkomen eigenlijk wel?

Ja, er bestaat zoiets als passief inkomen in de definitie die daar meestal voor wordt gehanteerd. Er bestaat niet zoiets als gratis geld. Tenzij je al veel geld hebt, dan zijn er altijd manieren om daar meer van te maken zonder dat je iets hoeft te doen. Passief inkomen in de definitie van inkomen dat niet direct gerelateerd is aan jouw fysieke inzet bestaat wel degelijk!

Is passief inkomen gratis geld?

Nee, dat is het meestal niet. Bij passief inkomen is er echter geen direct relatie tussen de uren en de arbeid die je ergen in steekt. Je hebt het werk bijvoorbeeld al gedaan door een informatieve website op te zetten of een e-book te schrijven. Vervolgens verdien je doorlopend geld met advertenties op die website of de verkoop van je e-book. Maar ook bij passief inkomen moet je vaak nog wel wat aan onderhoud en promotie doen om te voorkomen dat je inkomstenstromen opdrogen.

Voor wie is passief inkomen geschikt?

Meestal gaan freelancers aan de slag met passief inkomen omdat ze meer zekerheid willen over hun inkomen of willen sparen voor de aankoop van een huis of voor hun pensioen. Maar in principe kan iedereen een passief inkomen opbouwen die minder afhankelijk wil zijn van opdrachtgevers of actief inkomen.

Word je rijk van passief inkomen?

Passief inkomen opbouwen is meestal niet een snelle manier om rijk te worden. Als je het goed aanpakt kun je wel een leuk inkomen naast je primaire inkomen opbouwen en er mogelijk zelfs van leven. Er zijn mensen die in Thailand wonen en werken omdat het er zo lekker goedkoop is, maar vervolgens wel hun geld aan Nederlandse klanten verdienen. Als je eenmaal veel geld hebt zijn er wel meer mogelijkheden om meer te verdienen, maar dat is altijd zo met geld.

Waarom zijn er zo veel ‘snel rijk worden’-programma’s?

Er zijn nu eenmaal veel slimmeriken die echt achteroverleunend rijk willen worden. Die zetten dan een programma online dat je kunt kopen. Vervolgens krijg je in dat programma te horen dat je precies hetzelfde moet doen om ook snel rijk te worden. Laat mij je vertellen: passief inkomen is géén manier om snel rijk of slapend te worden. Wel een manier om een alternatieve inkomstenbron naast je primaire inkomen op te bouwen en daar misschien in de toekomst wel van te kunnen leven.

Kan ik beginnen met passief inkomen zonder geld?

Ja, ook zonder investering te doen kun je beginnen met het opbouwen van passief inkomen. Wees je er wel van bewust dat het in verreweg de meeste gevallen niet snel zal gaan. Je moet je passieve inkomen echt euro voor euro opbouwen. Wil je weten hoe je vandaag nog kunt beginnen met het creëren van passief inkomen zonder dat je eerst geld hoeft te investeren? Lees dan: Passief inkomen opbouwen zonder geld.