Begrippen

Ben je nieuw op het gebied van passief inkomen? Geen nood, hieronder heb ik de belangrijkste begrippen voor je verzameld. In de loop van de tijd zal ik deze lijst verder uitbreiden.

Actief inkomen

Actief inkomen betekent dat je jouw tijd en arbeid inruilt voor geld. Dit doen de meeste mensen die in loondienst werken, maar ook de meeste freelancers die hun uren verkopen. Meer werken of een hoger uurtarief vragen is meer inkomen. Maar als je minder gaat werken of een lager uurtarief vraagt, dan verdien je ook minder. Om je actieve inkomen op peil te houden, moet je dus continu inspanningen blijven leveren. Dat is ook meteen het grootste nadeel aan een actief inkomen: je hebt geen vrijheid, want je zit gevangen in je uren. Of je nu voor een baas werkt of voor jezelf.

Passief inkomen

Een passief inkomen is een inkomen dat niet direct in relatie staat tot tijd en arbeid. Dat wil niet zeggen dat je er niet voor hebt gewerkt, maar wel dat je er niet doorlopend inspanningen voor moet leveren, omdat je anders niks verdient. Er zijn heel veel voorbeelden van passief inkomen, die ik je graag op deze website laat zien. Voorbeelden zijn beleggingen die renderen, huurinkomsten van spullen of vastgoed, maar ook inkomsten uit boeken, uit royalty’s of uit advertenties op een website.

Affiliatemarketing

Bij affiliatemarketing of affiliatie verkoop je geen eigen producten of diensten, maar die van een ander. Het gaat er dan meestal om dat je een website hebt waarop je informatie geeft of een recensie of een ander artikel schrijft. Daarin verwijs je met een link naar het aanbod van een derde partij. Als een bezoeker van jouw website dan een aankoop doet via jouw link, dan ontvang je een commissie voor het aanbrengen van deze klant.

Dropshipping

Dropshipping is manier van een webshop runnen door zelf geen voorraad aan te houden. De voorraad ligt dan meestal bij de leverancier of de fabrikant van het product. Het enige wat jouw website doet is de aankoop van de klant doorsturen naar de dropshipper. Deze verstuurt het pakketje met het product dan rechtstreeks naar jouw klant. Je zult begrijpen dat dit veel gedoe scheelt. Je kunt zo een webshop letterlijk vanaf een zolderkamertje huren. Wat je meestal wel zelf moet doen is de klantenservice en de promotie van je webshop.

Digitale nomade

Digitale nomaden (ook wel: digital nomads) zijn mensen die alleen een laptop en een internetverbinding nodig hebben om te werken. Ze leven als het ware als nomaden doordat ze veel kunnen reizen en tegelijk kunnen werken. Veel digitale nomaden verdienen ook geld met passief inkomen. Maar dat passieve inkomen wordt meestal ook met een actief inkomen aangevuld. Je ziet ook veelvuldig de term ‘locatieonafhankelijk werken’. Dat is wat digitale nomaden in principe doen.

Thuiswerk

Thuiswerk is simpelweg werk dat je vanuit huis kunt doen. Veelvoorkomend thuiswerk is administratief werk, teksten schrijven, het testen van websites, inpakwerk, oppassen enzovoorts. Thuiswerk heeft geen directe relatie met passief inkomen, maar je kunt wel vanuit huis je passief inkomen opbouwen.