Beginnen met passief inkomen

Stel, je verdient nog helemaal geen passief inkomen. Wat is nu een makkelijke manier om te beginnen met het opbouwen van passief inkomen? In dit artikel schetsen we een paar scenario’s waarmee je vandaag nog kunt beginnen. Of een of meer van deze scenario’s ook bij je passen, ligt helemaal aan jouw situatie. Bijvoorbeeld of je de mogelijkheid hebt om te investeren of niet. Goed, laten we maar gauw eens gaan kijken wat jij kunt doen om te beginnen met passief inkomen.

1. Investeren in digitaal vastgoed

Een van de snelste manieren om direct te beginnen met het verdienen van een passief inkomen is door in digitaal vastgoed te investeren. We hebben het dan meestal over websites en webshops. Dit zijn de tijdschriften en winkels van nu. Koop er eentje of meer en word direct een uitgever of een uitbater.

In een webshop verkoop je fysieke of digitale spullen. Als je een goedlopende shop overneemt, dan kun je meteen geld verdienen. Je hoeft lang niet altijd zelf een voorraad aan te houden, omdat de shop ook op een affiliatiemodel of een dropshoppingmodel gebouwd kan zijn. Het spreekt voor zich dat je voor winstgevende webshops meestal wel flink in de buidel moet tasten.

Met het beginnen van een webshop, komen ook aardig wat verplichtingen kijken. Daarom investeren sommigen liever in een ‘gewone’ website. Op een website tref je vaak informatie of amusement aan. Als dit informatie of amusement is waarnaar veel wordt gezocht, dan kun je bijvoorbeeld geld verdienen met het plaatsen van advertenties of het aanbrengen van leads bij bedrijven.

Een groot voordeel van investeren in digitaal vastgoed is natuurlijk dat je zo een vliegende start hebt. Je moet er uiteraard wel goed op letten dat je geen kat in de zak koopt.

2. Zet je werk of hobby om een in website of blog

Zelf een website of blog beginnen is een iets langzamere weg naar passief inkomen, maar het kan goed uitpakken als je een hobby of baan hebt waar veel mensen in geïnteresseerd zijn. Het grote voordeel is dat je jouw baan of hobby leuk vindt (hopelijk) en dat je er gemakkelijk iets over kunt vertellen.

Je zou kunnen beginnen met eens te googelen op jouw baan of je hobby om te kijken wat er zoal op internet over te vinden is. Om zeker te weten dat jouw werk interessant is voor een wat groter publiek, is het handig om vooraf ook wat zoekwoordonderzoek te doen. Zit er een interessant zoekvolume op jouw werk of hobby en denk je dat je iets beters kunt maken dan wat er nu online staat? Ga er dan voor!

Het voordeel van bloggen of iets wat jou interesseert is dat je het langer volhoudt en dat je lezers de passie in je teksten lezen.

3. Schrijf een e-book

Wat je ook kunt doen is jouw kennis bundelen in een e-book. Het is tegenwoordig een fluitje van een cent om zelf een e-book in elkaar te draaien, maar het kost je natuurlijk wel wat tijd en aandacht. Met deze methode zul je dus niet direct geld kunnen verdienen. Maar als je ervoor zorgt dat jouw e-book van hoge kwaliteit wordt en gaat over een onderwerp waarin veel mensen geïnteresseerd zijn, dan kan het weleens voor langere tijd voor passief inkomen zorgen.

Als je jouw e-book zelf uitgeeft, dan strijk je een groot deel van de royalties zelf op. Je kunt ook proberen om je e-book (of misschien zelfs je fysieke boek) bij een uitgever uitgegeven te krijgen. Dat zal je over het algemeen meer bereik en meer status als expert geven, maar je ontvangt dan ook slechts een klein deel van de royalties, omdat de uitgever, de vormgever, de drukker en de boekwinkel ook allemaal een flink stuk van de taart willen.

4. Verhuur ongebruikte ruimte

Je hoeft niet per se een digitale prestatie te leveren om geld te verdienen met passief inkomen. Sterker nog, het kan makkelijker zijn om iets te verhuren dat je toch al in je bezit hebt (maar niet gebruikt). Zo kan ruimte aardig wat opleveren. Heb je een kamer of misschien zelfs een vakantiehuis en gebruik je het zelf niet doorlopend? Gooi het in de verhuur via bijvoorbeeld Airbnb. Die euro’s laat je toch niet liggen?

Oké, je moet er wel rekening mee houden dat je doorlopend wel wat werk hebt aan het verhuren van ruimte. De communicatie met huurders, het overhandigen van de sleutels, het schoonmaken van de ruimte na afloop…

5. Verhuur je auto of andere spullen

Wat met ruimte kan, kan ook met je auto of met andere spullen die je niet (doorlopend) zelf nodig hebt. Voor auto’s is er bijvoorbeeld het platform SnappCar waarmee je jouw eigen auto te huur kunt zetten. Beter om je auto te verhuren dan dat-ie voor de deur waarde staat te verminderen én tegelijkertijd geld kost, toch?

Ook hier geldt dat je er wel wat werk aan hebt om potentiële huurders te woord te staan en je auto over te dragen. Maar als je toch al thuis geld aan het verdienen bent, kun je dit er mogelijk bij doen.

6. Geld uitlenen

Heb je geld over? Er zijn inmiddels diverse platforms waar je jouw geld aan bedrijven of particulieren uit kunt lenen en zelf een aantrekkelijke rente op kunt strijken. Als je al geld hebt, is dit een mooie manier om het te laten groeien én tegelijk anderen te helpen hun financiële doelen te bereiken.

7. Bied je foto’s aan op een fotosite

Ben je (amateur)fotograaf en wil je wat makkelijk passief inkomen genereren? Bied je zelfgemaakte foto’s dan aan op één of meerdere stockfotowebsites. Iedere keer als een foto van jou wordt aangekocht, verdien je er een paar euro mee. Als je veel foto’s uploadt, kun je hier een leuke inkomstenstroom mee genereren. Echt passief inkomen, want elke foto kan meerdere malen worden verkocht terwijl jij het werk maar één keer hebt gedaan (en anders mogelijk toch niets met die foto zou hebben gedaan).

8. Begin een webshop

Met inkopen en verkopen kun je een goede boterham verdienen. Ook als je fysieke producten verkoopt. Om er écht passief inkomen van te maken, zul je wel het een en ander moeten uitbesteden. Anders kun je behoorlijk druk zijn met jouw webshop met fysieke producten en dat kun je geen passief inkomen meer noemen.

Begin gewoon!

Je ziet het. Er zijn veel manieren waarop je kunt beginnen met het opbouwen van een passief inkomen. Een investering doen in aandelen of een website is een van de snelste manieren om te beginnen. Maar ook zonder geld kun je vandaag nog beginnen met een passief inkomen creëren. Waarmee zou jij willen beginnen?

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *