7 nadelen van een passief inkomen

Uiteraard zitten er niet alleen maar voordelen aan het creëren van een passief inkomen. Nadelen zijn er zeker ook! Hieronder som ik de belangrijkste nadelen van passief inkomen voor je op. Zo kun je voor jezelf uitmaken of dit onoverkomelijke nadelen zijn of niet.

1. Het duurt lang om het te leren

Als je een passief inkomen op wilt bouwen, duurt het vrij lang voordat je er serieus iets mee verdient. Als je nog begint met passief inkomen kan het langer dan een jaar duren voordat je er iets van terugziet. En nog langer totdat je er van kunt leven, als je al zover komt. In de tussentijd ben je ook wel een paar keer op je – plat gezegd – bek gegaan. Dus ja, doorzettingsvermogen heb je wel nodig.

2. Het kost in eerste instantie geld

Omdat je in het begin nog veel moet leren en je nog geen inkomstenstroom hebt, kost het opbouwen van passief inkomen je in eerste instantie alleen maar geld. Zelfs als je bijvoorbeeld een website koopt (een directe bron van passief inkomen), dan moet je eerst investeren. Ook andere bronnen van passief inkomen zoals spullen om te verhuren kosten eerst geld.

3. Passief inkomen is helemaal niet zo passief als je denkt

Het klinkt mooier dan het is: passief inkomen. Zelden is inkomen echt helemaal passief. Zelfs bedrijven en websites die op de automatische piloot inkomsten genereren, vergen toch van tijd tot tijd aandacht.  Als je iets verhuurt, dan moet je ervoor zorgen dat het in goede conditie blijft. Natuurlijk, je kunt dingen uitbesteden. Maar ook daarvoor moet je minimaal wat tijd reserveren om het te managen.

4. Je loopt risico

Word je ondernemer in passief inkomen? Dan is het voorbij met het maandelijkse loon op een vaste dag. Je inkomen fluctueert en is vaak onvoorspelbaar. Garanties dat jouw bronnen van passief inkomen niet opdrogen heb je niet. De slimste route is daarom om te beginnen met passief inkomen naast je baan met actief inkomen.

5. Je sociale leven

Ook je sociale leven loopt een risico als ondernemer in passief inkomen. Je zit meestal niet meer met collega’s in dezelfde ruimte. Want je kunt je bedrijf in passief inkomen gewoon vanaf de keukentafel runnen (of op een mooie bestemming vanaf een laptop). Je moet afspraken met vrienden en (oud-)collega’s maken en moeite doen om sociaal te zijn. Vergis je niet, dit is een reden waardoor veel mensen het niet volhouden en toch weer kiezen voor het verkopen van hun tijd voor een actief inkomen.

6. Passief inkomen maakt je lui

Een ander nadeel van passief inkomen: je wordt er lui van. Zeker als je succes hebt en meerdere inkomstenstromen op hebt gezet. Op een gegeven moment weet je dan wel hoeveel geld er minimaal per maand binnenkomt. Zo kun je de zin verliezen om te gaan werken. Je hoeft immers toch (bijna) niets meer te doen voor je werk. Met als gevolg dat je inkomstenstromen opdrogen doordat je je passieve inkomen niet genoeg aandacht hebt gegeven.

7. Het maakt uiteindelijk niet gelukkig

Dit laatste punt vloeit voort uit het vorige punt. Passief inkomen is in het begin spannend en interessant, maar geeft uiteindelijk weinig voldoening. Mensen zijn niet gemaakt om achterover te leunen en iets te zien gebeuren: ze willen actie en aan de knoppen zitten. Stel jezelf daarom doelen om het uitdagend te houden, neem er een baantje met actief inkomen bij of ga vrijwilligerswerk doen om meer voldoening uit je activiteiten te halen.

Weet je zelf nog andere nadelen van passief inkomen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *