Waarom passief inkomen?
Waarom zou je moeten zorgen voor passief inkomen? Deze vraag probeer ik op deze pagina voor je te beantwoorden vanuit mijn visie. Mogelijk heb je zelf andere argumenten om te kiezen voor passief inkomen. Daar ben ik ook benieuwd naar, dus laat me vooral jouw overwegingen weten!
Inhoud
Passief inkomen
Passief inkomen is een beetje een misleidende term, omdat geld verdienen zelden helemaal zonder inspanning gebeurt. Echt passief inkomen kun je eigenlijk alleen genereren met veel geld. Door te sparen of te beleggen.
De term passief inkomen verwijst in de praktijk vooral naar inkomen dan niet direct aan de inzet van jouw tijd is gekoppeld. En daarom is het zo aantrekkelijk voor freelancers, die meestal op basis van uurtje-factuurtje werken. Het nadeel daarvan is dat je niks verdient als je niet werk. Ben je ziek? Dan heb je geen inkomen. Ga je op vakantie? Geen inkomen.
Met passief inkomen kun je ervoor zorgen dat geld naar je toe blijft stromen terwijl je zelf niet aan het werk bent. Het genereren van passief inkomen doe je voor jezelf, als je eigen opdrachtgever. Het is handig om je hier eens in te verdiepen als je toch een rustige periode hebt.
Voorbeelden van passief inkomen
Je werkt dus aan je passieve inkomen als je niet direct een opdracht van een klant hebt. Een bekend voorbeeld is dat van fotografen die ook foto’s voor zichzelf maken, zonder dat ze een opdracht hebben gekregen. Op sommige van deze foto’s zijn ze misschien nog wel trotser dan op hun werk in opdracht. Het is eigenlijk zonde om niets met die foto’s te doen. Via verschillende stockfoto-websites kunnen fotografen deze foto’s aanbieden aan iedereen die goedkope foto’s voor op een websites of bij een artikel zoekt. Hebben de fotografen veel foto’s geüpload, dan verdienen ze ook regelmatig aan de verkoop ervan.
Hetzelfde doen schrijvers eigenlijk. Ze schrijven in eerste instantie voor zichzelf en daarna bieden ze hun werk te koop aan aan iedereen die geïnteresseerd is. Als je een interessant verhaal hebt, dan kun je het meerdere keren verkopen, terwijl je het maar één keer geschreven hebt. En ook als je slaapt of op vakantie bent kan jouw werk zo voor inkomsten zorgen.
Met fictie is trouwens weinig te verdienen (of je moet Saskia Noort of Kluun heten), maar met een zogenoemd ‘managementboek’ kun je wel degelijk een interessante inkomstenstroom genereren.
Je hoeft niet altijd een uitgever te hebben. Je kunt ook zelf een papieren of een digitaal boek uitgeven via gespecialiseerde partijen. Of je publiceert verhalen op je eigen blog. Dat kun je bijvoorbeeld doen als je veel over een bepaald onderwerp weet, waar anderen ook graag veel over willen weten.
Een ander voorbeeld van passief inkomen is het creëren van een cursus. Het moet dan wel een online cursus zijn, want een cursus waarbij jij zelf fysiek aanwezig bent is gewoon actief inkomen. Het voordeel van het creëren van een online cursus is dat je één keer de moeite doet om de cursus in elkaar te zetten en dat je die daarna vele malen kunt verkopen.
Ben je heel handig met programmeren? Dan zou je websites kunnen ontwikkelen en die te koop aanbieden. Er zijn tal van ontwikkelaars die WordPress-thema’s hebben ontwikkeld en die verkopen aan honderden klanten. Je zou je ook op betaalde plug-ins kunnen richten. Maar wat je niet moet doen is in opdracht op uurbasis software ontwikkelen; dat is gewoon een actief inkomen.
Als je een website of een webshop inricht, dan kun je daar passief inkomen mee verdienen. Maar vergis je niet: veel websites en webshops vereisen nogal wat werk. Als je een shop met een eigen voorraad hebt, dan ben je daar elke dag druk mee. Niet in de laatste plaats met het beantwoorden van vragen.
Wat je ook kunt doen is alles uitbesteden wat er bij een webshop of website komt kijken. Je hoeft ook niet per se zelf een voorraad te hebben, die kan ook bij de fabrikant of de leverancier liggen. Als diegene bij een aankoop via jouw webshop het product direct opstuurt naar de klant, dan noemt je dat dropshipping.
Ook de klantenservice en het schrijven van productteksten kun je vanzelfsprekend uitbesteden. Het is dan natuurlijk wel zaak om te kijken of je dan nog wat van je winst overhoudt!
Waarom zou je aan de slag gaan met passief inkomen?
Als je bovenstaande voorbeelden ziet, wordt het je waarschijnlijk al wel duidelijk waarom het interessant is om een passief inkomen op te bouwen. Zeker voor freelancers is dit interessant, omdat zij meestal grote onzekerheid hebben over de opdrachten die zij krijgen. Maar ook mensen in loondienst kunnen naast hun baan prima kiezen voor een passief inkomen waarmee zij hun salaris aanvullen.
Meer zekerheid over je inkomen
Een belangrijke reden is om meer zekerheid te krijgen over je inkomen. Zelf verdien ik inmiddels meer dan de helft van mijn inkomen ‘passief’. Ook als ik (even) niet werk, komt er geld binnen. Dat geeft rust en maakt het makkelijker om tijd vrij te maken voor je gezin of om op vakantie te gaan.
Mogelijkheid om te sparen
Ook geeft passief inkomen je de mogelijkheid om meer te sparen en zo een tijd met minder werk door te komen.
Pensioen
En niet in de laatste plaats zul je moeten zorgen voor een vorm van pensioen. Passief inkomen via royalty’s, verkopen uit kennisproducten of advertentie-inkomsten zijn aantrekkelijk om geld voor later weg te kunnen zetten. Zo zou je je complete passieve inkomen kunnen sparen voor het moment dat je met pensioen wilt gaan.
Blijven leren
Passief inkomen is ook nog om andere redenen interessant. Zo vind ik het zelf belangrijk om steeds te blijven leren. Kennis die ik met mijn projecten voor passief inkomen opdoe, gebruik ik weer voor mijn klanten. Zo werk ik aan een aantal websiteprojecten die inkomsten opleveren door advertenties, door verkopen van digitale producten en door affiliatemarketing. Hiervoor is het belangrijk dat ik goede webteksten schrijf en dat ik voor een uitstekende zoekmachineoptimalisatie (SEO) ga.
Locatieonhankelijk werken
Sommige mensen willen aan de slag met passief inkomen omdat ze willen reizen of niet aan één plek gebonden willen zijn. Passief inkomen geeft je die mogelijkheid, doordat je niet fysiek ergens aanwezig hoeft te zijn om geld te kunnen verdienen. Meestal is een stabiele internetverbinding plus een laptop genoeg om waar dan ook te kunnen werken. Mensen die reizen en het verdienen van passief inkomen (of actief inkomen) via internet combineren, noemen we digitale nomaden of digital nomads.
Gewoon leuk om te doen
Ook is het gewoon leuk om met deze projecten bezig te zijn op het moment dat het wat minder druk is. Waarom zou je jouw kennis en kunde dan niet inzetten voor iets waar je alsnog geld mee kunt verdienen?
Passief inkomen: hoe pak je het aan?
Als je aan de slag wilt met passief inkomen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder som ik de belangrijkste dingen voor je op.
Echt passief bestaat (bijna) niet
Verwarring kan ontstaan door de term. Passief inkomen klinkt als inkomen dat je verdient terwijl je met een cocktail in je hangmat ligt. Hoewel er slimmeriken zijn die dit echt doen, werkt het zo meestal niet. In de regel zul je eerst een activiteit uit moeten voeren en kun je die later te gelde maken. Als je het goed doet meerdere keren, zonder dat je er meer prestaties voor hoeft te leveren. Maar dan nog zul je wel degelijk wat aan onderhoud of promotie moeten doen. Als je een cursus hebt gemaakt, moet je die af en toe updaten. Als je een e-book hebt gemaakt, moet je het promoten om te te kunnen blijven verkopen. Ook bij passief inkomen hoort vrijwel altijd een zekere mate van inspanning.
Geduld hebben
Passief inkomen verdienen is meestal ook geen manier om snel rijk te worden. Wees je daarvan bewust. Grotere bedragen zul je – zeker in het begin van je carrière in passief inkomen – vooral blijven verdienen met je actieve inkomen. Zie je passieve inkomen daarom als een alternatieve inkomstenstroom die je langzaam laat groeien, euro voor euro (ja, in het begin zul je in de meeste gevallen slechts enkele euro’s aan passief inkomen verdienen). Als je geduld hebt kun je er uiteindelijk een mooie en stabiele inkomstenstroom aan overhouden.
Durf geld te vragen
Sommige mensen die beginnen met het genereren van passief inkomen voelen schroom om geld te vragen voor een e-book. Of om advertenties te plaatsen op een blog over je hobby. Daar moet je gauw vanaf. Bedenk dat passief inkomen opbouwen vooral draait om denken hoe je geld kunt verdienen. Dat is juist, je moet jezelf dwingen een soort ondernemer te worden.
Dat voelt soms een beetje raar. Omdat je niets meer doet dan over je passie vertellen. Of alleen dingen bij elkaar zoekt en die ordent. Maar het komt erop neer dat je met jouw werk waarde toevoegt voor anderen en daar mag je best voor betaald worden.
Verlies je niet in passief inkomen
Als je eenmaal aan de slag gaat met passief inkomen, dan kun je je er gemakkelijk in verliezen. Zeker als je je bezighoudt met je hobby. Pas er wel voor op dat het niet te veel tijd opslokt. Tenzij je helemaal wilt gaan leven van je passieve inkomen en je de mogelijkheden hebt om je actieve inkomen te laten liggen.
Zeker in het begin zul je merken dat je vele uren in het opzetten van je passieve geldstromen stopt, terwijl die ‘stromen’ nog maar bestaan uit een paar miezerige euro’s per maand. Naarmate je meer gaat verdienen, kun je natuurlijk ook meer tijd aan je passieve inkomen gaan besteden. Hoe gek dit ook klinkt. Ja, je kunt er ook voor zorgen dat je passieve inkomen nog passiever wordt door zaken eromheen uit te besteden aan anderen.
Wat heb je nodig om passief inkomen op te bouwen?
Het ligt er helemaal aan wat je wilt gaan doen. Als je passief inkomen op wilt bouwen door te beleggen, heb je geld nodig. Eveneens heb je geld nodig als je een webshop op een website wilt kopen die geld opbrengt.
Als je ruimte of middelen wil gaan verhuren, dan moet je daar uiteraard de beschikking over hebben.Maar als je een e-book gaat schrijven, foto’s gaat maken, een website of een blog op zet, dan kun je in veel gevallen gewoon beginnen.
Ja, een website heb je meestal nodig. Daarvoor moet je hosting (webruimte) aanvragen bij een hostingprovider en je moet er een website op zetten. De basis kun je echter in 10 minuten voor elkaar hebben. Je vraagt een domeinnaam plus webruimte aan, met één klik installeer je er WordPress op, je zoekt een leuk thema uit en dat activeer je. Vervolgens kun je beginnen met het produceren van content.
Zo heb ik dat voor deze website ook gedaan. Het langst duurde het nog om te bedenken welke domeinnaam ik zou kiezen. Veel combinaties met ‘passief inkomen’ zijn al bezet. Uiteindelijk kwam ik op Passief Inkomen Gids uit, want dat is precies wat ik wil doen: een gids zijn in het ondoorzichtige landschap van passief inkomen.
In sommige gevallen zul je gebruikmaken van derde partijen. Bijvoorbeeld als je jouw foto’s wilt verkopen of als je jouw e-books wilt verkopen. Het platform waarop je jouw digitale koopwaar plaatst pikt dan ook een graantje mee. Dat is meestal geen probleem, omdat die platforms ook voor een hoog bereik zorgen dat je anders nooit had gehad.
Meer vragen over passief inkomen?
Kijk voor meer vragen over passief inkomen bij de FAQ (veelgestelde vragen) op deze website. Staat jouw vraag er niet bij, dan kun je ook altijd een reactie onder een artikel achterlaten of contact opnemen via het contactformulier.